Gemi Konteyner

Konteyner gemisi, ağır yüklerin taşınmasında kullanılan ve uluslararası standartlara uygun konteynerleri taşımak üzere tasarlanmış yük gemilerinin genel adıdır. İlk konteyner gemisi örneği Amerika'da kullanılmıştır. Gemi konteyner taşımacılık da sıklıkta kullanılmaktadır. Taşıma hava, kara ve deniz yolu ile yapılmaktadır. Bunlardan en tehlikesi deniz taşımacılığı olmaktadır. Sebebi ise denizin çok dalgalı ve ağırlıklı bir geminin deniz üzerinde salınımından kaynaklanmaktadır. Konteynerler taşınan eşyanın zarar görmeden ulaşacağı yere kadar gitmesini sağlamaktadır.

Konteyner Gemileri Neden Tercih Edilir?

Konteyner gemileri, aynı anda farklı kargoları taşıyan konteynerleri taşır. Gazlı konteyner, elektronik ekipman konteyneri, gıda konteyneri aynı anda taşınabilir ve herhangi bir güvenlik sorunu yaşanmaz. Gemi taşımacılığı ile uzun yola gitmesi gereken konteynerler daha fazla taşınabilmektedir. Karayolu ile taşınması gereken konteynerler daha az olmaktadır. Bunun sebebi taşınacak konteyner büyüklüğünün ve fazlalığının kara yolu ile zor taşınmasıdır.

Gemi ile daha fazla konteyner ve daha ağır taşımacılık yapılabilmektedir. Gemi konteyner trafiğindeyken kargo konteynerlerde taşınır. Bu taşıma şekli ile yükleme sırasında kapatılan ve gemiye yerleştirilen konteynerler istisnai durumlar dışında sadece varış limanında açılmaktadır. Bu, konteyner taşımacılığını uluslararası taşımacılığın en güvenli şekli haline getirmektedir. Bu taşıma modeli ile konteynerlere konan kuru ürünlerden elektronik ürünlere, tekstil malzemelerinden tıbbi malzemelere kadar birçok ürün çeşidi taşınabilmektedir.

Konteyner ile Taşıma

Konteyner gemisinin özelliklerinden bahsedildiğinde, geminin taşıma kapasitesi ve izin verilen yük miktarı, maksimum genişlik ve maksimum yükseklik dahildir. Bu değerler de gemiden gemiye değişiklik göstermektedir. Her müşteri ihtiyacı olan özelliklere sahip gemileri tercih edilmektedir. Nakliye konteynırlarının boyutları da özellikle taşıma kapasitesi açısından önemlidir.

Konteynerin boyutu ne kadar büyük olursa, taşıma kapasitesi o kadar büyük olur ve bir seferde daha fazla mal taşınabilir. Gemi konteyner türleri yıllar içinde değişti. Taşıma kapasitesi ve boyutlarının evrimine bağlı olarak konteyner gemilerinin çeşitleri bulunmaktadır. Konteynerler taşıyacakları taşınacağa bağlı olarak farklılıklar göstermektedir.

Konteynerlerin Özellikleri

Bazı konteynerler izole edilmiş olabilmektedir. Gemi konteyner özellikle sanal bir makineye göre ana avantajı, onları hafif ve taşınabilir kılan bir soyutlama katmanı sağlamalarıdır. Kapsayıcılar, bir makinenin işletim sistemi çekirdeğini paylaşarak, her uygulama örneği için tam bir işletim sistemi örneğine olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve kapsayıcı dosyalarının küçük olmasını ve kaynak yüklü olmamasını sağlamaktadır.

Özellikle sanal makinelerle karşılaştırıldığında daha küçük boyutları, daha hızlı ve daha iyi ölçeklenebilir bulut uygulamalarını destekleyebilecekleri anlamına gelmektedir. Taşınabilirlik ve platform bağımsızlığı ile konteynerler tüm bağımlılıklarını yanlarında taşımaktadır. Bu yazılımın bir kez yazılabileceği ve ardından yeniden yapılandırmaya gerek kalmadan dizüstü bilgisayarlarda, bulutta ve şirket içi bilgi işlem ortamlarında çalıştırılabileceği anlamına gelmektedir. Konteyner taşımacılığı oldukça avantajlı bir paketleme türüdür.