40'lik konteyner, DC ve HC genel maksatlı konteynerler ile hemen hemen aynı miktarda yük taşıyabilir. Yük kapasitesi ve toplam iç hacim bu konteynerlere benzemektedir. Ancak, malları üstü açık konteynerlere yüklemek daha kolaydır. Konteynerin üstünün muşamba veya benzeri ile kapatılabilmesi, malların konteynerin üst kısmından yüklenmesine olanak sağlamaktadır. Böylece çeşitli araçların yanı sıra vinç gibi daha uygun araçlar kullanılarak mallar yüklenebilir.
Üstü açık konteyner türleri tipik olarak yukarıdan kaldırılarak yüklenmesi daha kolay olacak yükleri taşımak için kullanılmaktadır. Genellikle DC ve HC konteynerlere göre daha ağır yükleri taşımak için kullanıldıkları için bu konteynerler diğerlerine göre daha yüksek yük kapasitesine sahiptir. Üstü açık konteynırların alt kısmı daha kalın metal plakalardan yapılmıştır, bu sayede ağır yükler sorun teşkil etmemektedir.
40’lık Konteyner Özellikleri
Standart DC konteyner sistemlerinin daha uzun bir versiyonu olarak tasarlanan 40'lık konteyner, genişlik ve yükseklik olarak 20’lik konteynere benzemektedir. Ancak konteyner 20 5,90 m uzunluğunda iken, konteyner 40 DC yaklaşık 12 m uzunluğundadır. Böylece konteyner 40 DC'nin kapasitesi bir miktar artmış olsa da genellikle konteyner 20'de taşınamayacak daha uzun yüklerin taşınmasında tercih edilmektedir.
Boş ağırlığı 3,7 ton olan konteynerin toplam taşıma kapasitesi 27 ton civarındadır. 40’ HC Konteyner: DC konteynerlerle benzer amaçlarla kullanılan 40' HC konteynerlerin boyutları, DC konteynerlere büyük ölçüde benzer. Ancak HC konteynerlerin 2,35 metreden 2,70 metreye kadar yükseklikleri mevcuttur.
40'lık Flat Rack Konteynerler
40’lık Flat Rack konteyner tipleri, ağır yüklerin ve yüklenmesi zor olan eşyaların standart konteynerlere taşınmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Flat Rack tipi konteyner, genel amaçlı konteyner tiplerinden farklı olarak, konteynerin 2 köşesi boş çatılı bir yapı gösterir. Ancak gerekirse konteynerin kalan 2 duvarı yükleme sırasında çıkarılabilir ve yükleme sonrasında yeniden takılabilir. 20 Flat Rack'in standart uzunluğu 5,60 metre iken, 40 Flat Rack'in uzunluğu 13 metreye çıkarıldı.
Yük kapasiteleri DC ve HC genel amaçlı konteynerlere göre daha fazla olduğu için bu konteynerlerin tabanı da daha kalındır. Bazı konteynerlerin elektrikli veya dizel motoru sayesinde soğutma ünitesinin çalışması sağlanmaktadır. Uzun aylar süren deniz geçişlerinde bozulma riski olan donmuş ürünler genellikle bir kap içerisinde taşınmaktadır. Gıda veya tıbbi ekipmanın zarar görme riskini ortadan kaldırmak için bu eşyaların taşınmasında soğutuculu veya donduruculu konteyner tipleri kullanılmaktadır.
Konteyner Hacmi Hesaplama
Bir kabın hacmini hesaplarken, genellikle uzunluk, yükseklik ve genişlik ölçümlerini çarpmak yeterlidir. Standart 20'lık ve HC tipi konteynerlerin kapasitesi diğer konteynerlere göre daha azdır. Konteynerlerin iç hacmi genellikle 33 metreküp ile 66 metreküp arasında değişmektedir. 40’lık konteyner çoğu için standart yük kapasitesi 66 ila 67 metreküp arasında değişmektedir. Ancak Hinged Lid ve Flat Rack konteynerler gibi özel tasarım konteynerler standart konteynerlere göre daha uzun olduğu için bu tip konteynerler 90 metreküpe kadar taşıma kapasitesine sahip olabilmektedir.