20’lik Konteyner

20’lik konteyner, standart kapsayıcıların en küçük versiyonu olarak ifade edilir. 20’lik konteyner görünümü ve şekli olarak, genişliği 2.35 metre, uzunluğu 5.90 metre ve yüksekliği 2.37 metredir. Küçük hacimlerde ve büyük miktarlardaki malların aktarılması için tercih edilen DC konteynerlerin hacmi 33 metreküptür. Konteyner üretiminde kullanılan malzemeler farklılık gösterse de genel olarak bu tip konteynerin boş ağırlığı 2,3 ton ve toplam yük kapasitesi 21,7 tondur. Ancak, bazı durumlarda kapasiteyi doldurmak riskli olacağından, biraz boşluk bırakmak daha sağlam ve kullanışlı olmaktadır.

Konteyner Hacimleri Nedir?

Toplamda 4 farklı konteyner çeşidi bulunmaktadır. Klasik kapaklı konteyner sistemlerinin yanı sıra farklı ihtiyaçlara uygun açılır veya flat rack tipi konteynerler de mevcuttur. Farklı konteynerlar, bir konteynerın içine sığan ve genellikle bir konteynırın içine sığmayan malların taşınmasını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda farklı noktalardan yükleme avantajları sağlayarak, uygun yükleme ve rahat ve kısa süreli boşaltma sağlar. Bu nedenle, konteyner seçerken hacimlerin yanı sıra konteyner tipine de dikkat etmelisiniz.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan konteyner çeşitleri şu şekilde sıralanabilir; DC Konteyner, UV Konteyner, Üstü açık konteyner, Flat Rack Konteyner. Yukarıda sayılan tüm konteyner çeşitleri, müşterilerin lojistik operasyonlarında çeşitli sorunlarla karşılaşmamaları için özel olarak tasarlanmıştır. DC ve HC konteynerler genellikle standart konteyner türleridir. Ancak daha spesifik lojistik operasyonlar için üstü açık konteynerler ve düz raflar tercih edilir.

Konteyner Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Malları taşırken lojistik operasyonlarının verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için, uluslararası ticari operasyonlarla ilgilenen şirketler, konteyner seçimine dikkat etmelidir. 20’lik konteyner, standart olarak 33 metreküpe kadar yük taşımanıza olanak sağlar. Ancak konteynere konulacak mallar üst üste verimli bir şekilde istiflenemediğinden, yükler arasında boşluklar oluştuğu için alan tam olarak kullanılamamaktadır. Ancak 6 metreden uzun mallar taşınırken mallar tam olarak konteynırın içine sığmayacağından 20 inçlik konteynırlar kullanılamaz. Daha büyük konteynerler için genellikle 40’lık konteynerler tercih edilir.

20’lik Konteyner Kullanımı

Yük konteynerleri, malların taşındığı konteynerlerdir. Taşıma kapasitelerine ve taşınan yükün niteliğine göre farklı türleri vardır. Konteyner kapasitesi ve kargo özellikleri, navlun konteyner fiyatlarını etkileyen ilk önemli faktörlerdir. 20’lik konteynerler genel amaçlı konteynerlerdir. Her tarafı kapalı olan bu konteynerlerde her türlü kuru yük taşınmaktadır. 5.895 metre iç uzunluğu ile bu konteyner maksimum 28.000.230 kg yük taşıyabilir.

20’lik konteyner 40’lık olana göre daha küçüktür denebilir. 20’likler kara ve hava taşımacılığında sıklıkla kullanılmaktadır. Konteyner ile eşya taşımacılığının faydaları ise güvenli ve sağlam şekilde taşınması söylenebilir. Konteynerler yapıldığı malzemeden ve yapısından dolayı sağlam olmakla beraber taşıma yapılacağı zaman eşyaların birbirine vurup kırılmaması için aralarına sıkıştırılan malzemeler ile oldukça sağlam bir taşımacılık sağlanmaktadır. Bununla birlikte taşıma yapılırken kapak açılma veya herhangi bir düşme söz konusu olmamaktadır.